energiatõhususe märgid

Kuluttajien, jotka etsivät edullista jääkaappia, pesukonetta tai televisiota erilaisten alennuskampanjoiden aikana, kannattaisi tarkistaa laitteidensa energiatehokkuus, jotta säästöä tulisi vieläkin enemmän.

Suurin osa kotitalouksista maksaa energiastaan enemmän kuin kannattaisi. Mikäli viimeiset ennusteet osoittautuvat oikeiksi, tulevat he jatkamaan tätä vielä jonkin aikaa. Jos siis haluat pitää energiakustannuksesi mahdollisimman alhaisina, on energiankäytön seuranta järkevää. 

Tutkimusten mukaan useissa kodinkoneisssa on tarrat, jotka kertovat niiden energiatehokkuudesta, mutta kolmasosa käyttäjistä ei ymmärrä niitä. Lisäksi viime vuonna käyttöön otettu uusi arviointijärjestelmä tekee vanhempien laitteiden vertailun uusiin vieläkin vaikeammaksi.

Energiatehokkuuden merkkien ymmärtäminen saattaa auttaa käyttäjiään säästämään selvää rahaa pitkällä juoksulla tai ehkäistä käyttämään liikaa rahaa energiansäästölaitteisiin, joista ei kuitenkaan ole näkyvää hyötyä.

Seuraavassa kerromme, mitä nämä energiatehokkuuden merkit tarkoittavat sekä millä tavoin on mahdollista säästää energiaa muutaman vuoden ajan.  

Mitä energiatehokkuuden merkintä kertoo?

Tutkimusten mukaan neljä viidestä kuluttajasta tarkistaa energiatehokkuuden merkin uuden laitteen hankinnan yhteydessä.

Suurin osa kuluttajista on nähnyt näitä tarroja kodinkoneisssa. Ne osoittavat värikoodin avulla laitteen energiatehokkuuden.

Laitteet testataan siltä osin, kuinka paljon energiaa ne käyttävät tyypillisellä käyttötasolla. Tämän jälkeen ne ja arvioidaan mittakaavalla A- G, joista A on tehokkain ja G tehottomin.

Kodinkonetarroissa tulisi myös olla maininta, kuinka paljon energiaa ne käyttävät kilowattitunneissa, mutta tämä vaihtelee eri kodinkoneiden välillä. Jääkaappi-pakastin saattaa esimerkiksi osoittaa, kuinka paljon energiaa se käyttää vuoden aikana, kun taas pesukoneen merkintä näyttää, kuinka paljon energiaa se käyttää sadan pesukerran aikana.

Miltä uusi energiatehokkuuden merkintä näyttää?

Vuoden 2021 maaliskuussa käyttöön otettuun, uuteen A–G järjestelmään liittyy paljon sekaannusta. Sitä jouduttiin uudistamaan, sillä laitteiden energiantuotanto on vanhan järjestelmän käyttöönoton jälkeen vähentynyt, mikä tarkoitti, että vanhasta A+++ - G järjestelmästä tuli ylimääräinen. Monissa kaupoissa myydään jatkuvasti vanhan järjestelmän eli A+, A++ ja A+++ merkeillä varustettuja koneita, mikä saattaa hämmentää asiakkaita.

Tehokkaimman kodinkoneet, joissa oli aikaisemmin A+++ -merkki, vastaavat uuden ohjelman mukaisesti B- tai C-luokkaa. Energiatehokkuuteen, energiansäästöön ja säästävään energiakäyttöön keskittynyt brittijärjestö Energy Saving Trust kertoo, että usean + merkin käyttö on lisännyt selkeyttä ja suurin osa nykyisistä laitteista kuuluvat kolmeen ensimmäiseen luokkaan. 

Uutta arvostelujärjestelmää käyttäviä energiatehokkuusmerkintöjä saattaa löytyä jääkaapeista, pakastimista, pesukoneista ja kuivaimista, televisioista, valaisimista sekä astianpesukoneista. Se, mihin kWh luokitus viittaa, riippuu laitteen tyypistä. Astianpesukoneen tai pesukoneen kohdalla se saattaa viitata sadan syklin aikana käytettyyn energiamäärään, mutta se saattaa viitata myös vuoden tai tunnin aikana käytettyyn energiamäärään. Uudet merkinnät jättävät tilaa myös lisätiedoille, mukaan lukien laitteen melutaso, käyttökerran aikana käytetyn veden määrä ja syklin tai pesun kestoaika.

Kuinka paljon rahaa energiatehokkaat laitteet säästävät?

Jos haluat hankkia uuden, energiatehokkaan kodinkoneen, on oston yhteydessä tulevia alkukuluja järkevää harkita sekä sitä, kuinka paljon edullisemmat kustannukset saattaisivat säästää energiakustannuksilta.

Energiaekspertit ovat kertoneet, että hankkimalla edullisemman laitteen, voi säästää jopa sata euroa, mutta samalla maksaa jatkuvasti korkeita sähkölaskuja siksi, että jonkin yksittäisen laitteen käyttö saattaa maksaa viisi kertaa enemmän kuin energiatehokkaammat laitteet. Se, miten nopeasti tehokkaampi laite maksaa itsensä takaisin, riippuu laitteesta, mutta tulee ottaa huomioon, että joskus matalan energiankäytön laitteet saattavat tulla yhtä kalliiksi kuin lisät, jotka käyttävät kolme kertaa enemmän energiaa.

Jos verrataan matalan luokituksen laitteita keskenään, on energiatehokkuden tarkistamiseen olemassa vielä suurempi kannustin. Tutkimuksen mukaan eräs jääkaappeja ja pakastimia valmistava brändi tarjosi sekä A- että F-luokan laitetta samaan hintaan. F-luokituksellisen laitteen käyttö saattaa kuitenkin maksaa vuodessa 110 euroa, kun sitä verrataan tehokkaampaan jääkaappiin-pakastimeen, jonka käyttö maksaa vuodessa 41 euroa.

Kuinka paljon laitteesi käyttö maksaa?

Energiatehokkuus ei tarkoita ainoastaan tehokkaampien laitteiden hankintaa. Kustannuksissa voi säästää myös vähentämällä energian käyttöä. Jos pystyt selvittämään, kuinka paljon energiaa laite käyttää tunnissa, voit päätellä, mistä energiankäyttöä voisi vähentää.

Jokaisella laitteella on nimellistehonsa, joka tavallisesti ilmoitetaan wateissa (W) tai kilowateissa (kW) – 1000W = 1kW –, tämä osoittaa, kuinka paljon sähköä kyseiseen työhön tarvitaan. Siihen käytettävän sähköenergian määrä riippuu siitä, kuinka pitkään laite on ollut päällä. Tämän tiedon saamiseksi tulee käyttää laitteen tehoa. Esimerkkitapauksessa olemme käyttäneet keskitehoa, mikä taas riippuu laitteen tarkasta koosta ja mallista.

Kaava on seuraava: kertaa laitteen teho sen päivittäisten käyttötuntien määrällä ja jaa tämä luku tuhannella. Näin saat päivän kilowattituntilukeman.

Sähköenergiaa myydään kWh:na, mikä on merkitty laskussa "yksikköinä". Voit laskea, kuinka paljon laitteen käyttöaika maksaa kertaamalla laitteen tehon päivän käyttötuntien määrällä ja sen jälkeen sähkönkulutuksella. Esimerkiksi, jos käytät 1500 W tehon friteerauskeitintä keskimäärin tunnin päivässä, käyttää se noin 1,5 kilowattia sähköä. Tämän jälkeen voit tarkistaa, kuinka paljon maksat sähköstä per kilowattitunti. Näin saat sähkön käytöllesi numeerisen indikaattorin.