Toimiakseen moitteettomasti mahdollisimman pitkän aikaa, tulee kodinkoneita huoltaa oikein. Väärät käyttötavat saattavat lyhentää laitteen elinikää, sen suorituskykyä ja käyttöturvallisuutta sekä nostaa sähkönkulutusta.

Aloittakaamme aivan alusta. Jokaisen koneen mukana toimitetaan käyttöohjeet, joihin tulee aina tutustua ennen uuden kodinkoneen käyttöönottoa. Ohjeiden tarkka noudattaminen takaa koneen toimivuuden pitkäksi aikaa. 

Minkälaisia keittiökoneiden kohdalla aika ajoin suoritettavat, olennaisimmat  huoltotoimenpiteet sitten ovat? 

JÄÄKAAPPI

  • Yleisin jääkaappiin liittyvä ongelma on sinne valunut vesi. Sen pääasiallinen syy on tavallisesti kaapin takaseinässä olevan sulaneen veden poistoreiän tukkeutuminen, joka voidaan välttää lävistämällä reikä ajoittain.
  • Jääkaappia ei tule raapia terävällä esineellä sulatuksen aikana. Vaikka raapimalla jään saakin helposti pois, saattaa sillä samalla vahingoittaa kaapin alumiinista jäähdytyselementtiä. Mikäli jääkaappiin ei kuulu automaattista sulatustoimintoa, se tulee sulattaa kerran vuodessa. Samalla tulisi pyyhkiä pölyt pois jääkaapin takana olevasta mekanismista sekä kondensaattorin ruudukosta. 
  • Pahanhajuista jääkaappia voi raikastaa aktiivihiilikapseleilla, joiden vaikutus kestää noin kolmen kuukauden ajan. 

ASTIANPESUKONE

  • Ennen astioiden astianpesukoneeseen laittoa poista astioista ruoanjätteet ja rasva, jotka voivat tukkia koneen putkiston. Älä myöskään unohda jäteseulan puhdistusta. Päästääksesi eroon koneeseen kerääntyneistä ruoantähteistä, pitääksesi sen kunnossa sekä pysyäksesi itse terveenä, tulisi jäteseula puhdistaa kerran viikossa. 
  • Mikäli koneesta tulleet astiat tuntuvat karheilta, lasit näyttävät harmailta ja astianpesukoneen sisärunko on tahrainen ja himmeä, koneeseen on päässyt kalkkia. Se saattaa kerääntyä myös vesisuuttimiin. Kalkki estää veden kulun ja huonontaa pesutulosta. Tämän vuoksi astianpesukone on vähintään kerran vuodessa puhdistettava astianpesukoneiden puhdistukseen tarkoitetulla erikoispesuaineella, joka sisältää rasvaa ja kalkkia poistavia aineita. Tavallisessa puhdistusaineessa näitä ominaisuuksia ei ole.

KERAAMISEN LIESITASON KEITTOLEVY

  • Keraamisen liesitason likaantuneet keittolevyt tulee puhdistaa mahdollisimman pian käytön jälkeen. Keittolevyn tärkein huoltotyökalu on ns. puhdistuskaavin, joka on yhtä terävä kuin partahöylän terä. Ruoka poistetaan kaapimella heti sen jouduttua liedelle, jonka jälkeen pinta pyyhitään kostealla. 

LIESITUULETIN

  • Liesituulettimen rasvasuodatin kaipaa huoltoa, jotta moottori jaksaisi toimia. Huollon laiminlyönti voi pahimmassa tapauksessa johtaa jopa tulipaloon. Suodattimen vaihdon tarpeesta ilmoittaa laitteesta kuuluva epämääräinen ääni sen ollessa päällä. Vielä tärkeämpää on sisäilman kiertopuhaltimen rasvasuodattimen vaihto. Tämä suodatin toimii hajuja poistavan aktiivihiilisuodattimen suojana. Mikäli rasvasuodatinta ei vaihdeta vähintään kerran vuodessa, puhaltimen teho heikkenee melko nopeasti. Ilmanpuhdistimen suodatin suositellaan vaihtamaan noin kolme kertaa vuodessa. 

Tarpeenmukaiset kodinkoneiden huoltotoimet takaavat koneiden pitkän käyttöiän ja sen myötä sekä vähemmän stressiä että kustannuksia. Näin ollen voit itse päättää, käytätkö hieman aikaa hyvien kotiapulaisten kunnossapitoon, vai investoitko rahaa koneiden korjaamiseen tai uusien hankintaan.