Keittiö on kiistatta kodin sydän. Niin kuin on olemassa erilaisia perheitä ja kotitalouksia, on myös olemassa erilaisia keittiöitä. Jokaisesta keittiöstä kuitenkin löytyy apulainen – liesi tai uuni, jonka avulla voidaan valmistaa herkullisia, maittavia ruokia. Yllättävää kyllä, liesiä on olemassa moneen lähtöön - valikoimasta löytyy monenlaisia induktioliesiä sekä keraamisia keittotasoja.

Keraaminen keittotaso

 

Keraamisen lieden kohdalla lämmitysraudat toimivat sillä periaatteella, että virta läpäisee lämmityselementtejä, jotka sijaitsevat lasisen tason alla. Ohjauspainikkeista voi lieden käyttäjä joko lisätä tai vähentää lämmityselementteihin ohjautuvan virran määrää - tämän tuloksena syntyy lämpöä, joka siirtyy lasipinnan läpi suoraan keittoastioihin.

keraamiline pliit

Induktioliesi

 

Induktiolieden lämmittiminä toimivat vahvat sähkömagneetit, jotka ns. elvyttävät kattilan tai pannun pohjamolekyylejä muodostamalla lämpöä. Lämpö liikkuu suoraan ja tasaisesti pannulta ruokaan – lieden pinta sitä vastoin ei kuumene koskaan. Induktiopinta aktivoituu ainoastaan silloin, jos keittoastia (teräspohjainen) on asetettu lieden herkälle alueelle. Tällöin se kytkeytyy pois päältä, kun astia on poistettu.

induktsioonpliit

Minkälaiset keittoastiat soveltuvat parhaiten keraamiselle tasolle ja minkälaiset induktioliedelle?

 

Sekä induktiotasolla että keraamisella liedellä tulisi käyttää hyvänlaatuisia, sileäpohjaisia kattiloita, jotka mahdollistavat lämmön tasaisen leviämisen. Ensisijaisesti tulee varmistaa, että astioiden pohjat ovat puhtaita, sillä päinvastaisessa tilanteessa niiden epäpuhtaus voi vahingoittaa lieden pintaa. Induktioliedellä tulisi käyttää magneettisia, metallisia kattiloita. Keraamisella liedellä voi käyttää mitä tahansa kattiloita tai pannuja. Molempien kohdalla tulisi kuitenkin huomioida se, että keittoastian pohja on samankokoinen lämpöä vapauttavan lieden osan kanssa.

Minkälainen liesi säästää eniten energiaa?

 

Nykyisiin sähkönhintoihin suhteutettuna, on käyttäjälle tärkeää myös lieden energiatehokkuus. Tehokkuuden kannalta toimivin vaihtoehto on induktioliesi, joka säästää noin neljänneksen sähköä verrattuna keraamiseen lieteen. Induktiolieden etuja on muun muassa se, että se lopettaa lämmityksen välittömästi, kun kattila tai pannu on poistettu liedeltä. Lisäksi induktioliesi on turvallisempi ja tämän vuoksi suositumpi juuri lapsiperheiden keskuudessa, sillä se ei ole kuuma. Keraaminen liesi vaatii melko pitkän ajan jäähtyäkseen käytön jälkeen. Luonnollisesti molemmat liesityypit pitävät sisällään toimintoja, jotka lopettavat lämpökappaleen työn lieden ylikuumetessa, sekä niin sanotut lapsilukot.

Mikä liesi sitten on mukavin?

 

Entä sitten käyttömukavuus? Induktiolieden voidaan sanoa olevan helpommin hallittava ja herkempi kuin keraamisen liesitason kun induktiolieden kuumuutta pienennetään, vähenee välittömästi myös siirrettävän lämmön määrä.

 

Induktioliedessä lämpö myös jakautuu tasaisemmin kuin keraamisessa liedessä; tämä toimii erityisen hyvin esimerkiksi erilaisia kastikkeita valmistettaessa. Keraaminen liesi sekä lämpenee että jäähtyy hitaammin. Näin ollen induktioliesi erottuu keraamisesta liedestä nopeutensa ansiosta – saavuttaakseen sopivan kiehumislämpötilan litralle vettä, vie tämä puolet vähemmän ajan kuin keraamisella liedellä keittäminen.

Kumman lieden puhdistaminen sitten on helpompaa, keraamisen vai induktiolieden?

 

Molempien liesityyppien huolto ja puhdistus ovat melko samanlaisia – ne on puhdistettava pehmeästä kankaasta valmistetulla puhdistusliinalla ja puhdistamiseen on käytettävä erityisiä, lieden puhdistukseen tarkoitettuja aineita (saatavilla supermarketeista). Liesitasoja ei missään nimessä kannata puhdistaa karheilla sienillä tai -harjoilla ja lisäksi syväpuhdistavien jauheiden ja -tahnojen käyttöä tulisi välttää.

Mikäli et osa päättää, kumpi liesityyppi olisi toimivampi ratkaisu juuri sinulle, induktioliesi vai keraaminen liesi, suosittelemme ottamaan päätöksenteossa huomioon seuraavat seikat:

 

- Induktioliedet ovat turvallisempia ja energiatehokkaampia kuin keraamiset liedet, mutta niiden kohdalla voi käyttää ainoastaan magneettisesta, metallista valmistettuja astioita.

- Keraamisilla liesitasoilla voidaan käyttää kaikenlaisia keittoastioita (myös magneetittomasta metallista valmistettuja) ja sen turvallisuuden takaavat siihen kuuluvat lisätoiminnot, kuten automaattinen poiskytkentä ja lapsilukot.

- Ostopäätöksen tekemisessä ratkaisevat luonnollisesti myös lieden hinta ja sen käyttötarkoitus. Vaikka induktioliedet maksavat yleensä enemmän kuin keraamiset, on niiden kohdalla usein kyse pitkäikäisestä sijoituksesta, jonka avulla sähkölaskuja voidaan merkittävästi pienentää.

 

Keraamisten liesitasojemme valikoiman löydät tästä

Induktioliesien valikoiman löydät tästä

  

Lähteet:

http://noobel.ee/induktsioonpiliit-vs-keraamiline-pliit/

Electrolux