Kuten kaikki kodinkoneet, myös uunit muuttuvat jatkuvasti viisaammiksi ja paremmiksi. Itsenäinen, mahdollisimman paljon päätöksiä tekevä uuni säästää myös emännältä aikaa.

Erilaisten uunien mitat ja -tyypit

Aloittakaamme alusta. Uunit voidaan jakaa niiden fyysisten ominaisuuksien mukaan eri kategorioihin. Ensimmäiseksi, uunit voidaan jakaa erillisiin ja upotettaviin uuneihin. Toinen jako tehdään kaasu- ja sähköuunien välillä sekä leveydeltään 45, 50, 60 tai 90 cm:n mittaisina. Edellä mainittujen uunityyppien lisäksi on olemassa ns. kompaktit uunit, jotka ovat kooltaan 60 cm leveitä ja ainoastaan 45 cm korkeita. Yleisin näistä on 60 cm x 60 cm sähköuuni, johon edempänä keskitymme. Markkinoilta löytyy sekä pienempiin keittiöihin tarkoitettuja, leveydeltään 45 cm:n mittaisia uuneja, että erikseen ammattilaisille tarkoitettuja uuneja. Tavallisesti standardimalleista voidaan löytää jokaiseen keittiöön sopiva uuni. 

Kiertoilman avulla lämpötila pysyy yhdenmukaisena ja ruoka kypsyy tasaisemmin

Uunin päätehtävä on ruoan kypsentäminen. Nykyaikaiset uunit kuumenevat sekä ylä- että alapuolelta, mikä takaa ruoan nopeamman ja tasaisemman kypsymisen. Ruoan tasaisen kypsymisen varmistamiseksi voidaan lisäksi käyttää kiertoilmatuuletinta. 

Tuulettimen olemassaolon huomaa tavallisesti kiertoilma -toiminnon sisältymisestä uunin ominaisuuksiin sekä tuulettimesta uunin takaseinässä. Kiertoilman avulla kuumuus leviää tasaisemmin ja näin ollen uunin lämpötilan voi pitää hieman matalampana. Usein ruokaohjeissa onkin mainittu kypsennyslämpötilat erikseen sekä kiertoilmattomalle että kiertoilmalliselle uuniversiolle. Useimmissa uuneissa on mukana myös erillinen grillaustoiminto.

Tuulettimellisen uunin kohdalla on erityisen tärkeää tarkistaa, pysähtyykö tuuletin uunin ovea avattaessa. Kaikissa uuneissa kyseistä toimintoa ei valitettavasti ole. Tuuletin pyörittää kuumaa ilmaa uunin sisällä ja mikäli uunin ovi avataan tuulettimen ollessa päällä, valtaosa kuumasta ilmasta puhaltuu ulos uunista, mikä taas pienentää huomattavasti uunin sisäistä lämpötilaa.

Kosketusnäyttö vai väännettävät painikkeet?

Se, kannattaako uuniin valita kosketusnäyttö vai väännettävät painikkeet, riippuu täysin siitä, mitä ominaisuuksia käyttäjä itse arvostaa, pitää mukavampina ja kätevämpinä. Uunit, jossa on värillisellä kosketusnäytöllä varustettu ohjauspaneeli, ovat korkeampaa hintaluokkaa kuin ilman ko. ominaisuuksia varustetut uunit.

Edullisemman hintaluokan uunit ovat tavallisesti uuneja, joissa on kaksi väännettävää painiketta: toisen avulla valitaan sopiva ohjelma ja toisen avulla uunin lämpötila. Keskimmäisen hintaluokan uuneissa on usein esimerkiksi väännettävät, upotetut painikkeet, jotka voidaan painaa sisään silloin, kun uuni ei ole käytössä. Näin niihin ei kerry pölyä eikä liedeltä roiskuvaa rasvaa.

 Uunin käyttömukavuutta voidaan lisätä myös muiden ominaisuuksien avulla:

  • Soft close tai Velvet close (tuottajasta riippuen) merkitsee hiljaisesti sulkeutuvaa ovea, joka jarruttaa uunin luukkua suljettaessa.
  • Yleisimpiin uunimalleihin kuuluu kellotoiminto ja ajastin. Ilmiselvääja mukavaa! Kun uuni näyttää normaalia kellonaikaa ja sijaitsee tavallisesti melko näkyvällä paikalla keittiössä, ei erilliselle seinäkellolle ole tarvetta.

Uuneissa on runsaasti lisäominaisuuksia

Eri hintaluokkien uunit voivat sisältää viidestä viiteentoista erilaista ohjelmaa. Tavallisimpia ohjelmia ovat grillaus, kuumennus ala- tai yläpuolelta, kiertoilma ala- ja/tai yläpuolelta sekä grilli kiertoilmaominaisuudella. Erikoisempia ohjelmia ovat mm. sulatusohjelma, joka sulattaa pakasteet nopeasti ja tasaisesti, sekä erittäin käytännöllinen, erillinen toiminto ruoan lämpimänä pitämiseksi 66–100 °C asteessa.

Edellä mainittujen ohjelmien lisäksi on uuneihin saatavana erillinen ohjelma astioiden esilämmitystä varten. Lisäksi on saatavilla ohjelma tehokypsennystä varten. Sen avulla voidaan säästää ruoanvalmistukseen kuluvaa aikaa, kun uunin esilämmitystä ei tarvita. Kyseinen ohjelma soveltuu mm. pitsojen ja piirakoiden kypsennykseen, koska pikakuumennukseen tarvittava lisälämmitys tulee uunissa alapuolelta. Uuneihin lisäominaisuutena saatava kuivaustoiminto sitä vastoin mahdollistaa esimerkiksi hedelmien tai marjojen kuivattamisen noin 65 °C asteessa 6–8 tuntia. Tuoreimpina innovaatioina voidaan mainita muutamia erityyppisiä uuneja sekä esimerkiksi langaton lihalämpömittari, jonka avulla sekä uuni että sen käyttäjä voivat tarkkailla lihan lämpötilaa ja kypsyyttä uunissa. 

Uuni punnitsee lihan ja määrittää ajan

Suosiotaan kasvattaneissa höyryuuneissä pääargumenttina on seikka, että höyryn käyttö ruoan kypsennysprosessissa auttaa säilyttämään sen tarpeellisia vitamiineja ja mineraaleja. Höyryuunissa valmistetut ruoat ovat lisäksi maukkaampia, tuoksuvampia ja paremman näköisiä, koska kosteassa ympäristössä kypsyessään ruoka ei kuivu liikaa ja näin ollen pystyy säilyttämään parhaimmat ominaisuutensa. Höyryuuneissa on niihin sisäänrakennettu vesisäiliö. 

uunit

Kompaktit uunit ovat ainoastaan 45 cm korkeita upotettavia uuneja, joissa usein yhdistyy sekä mikroaaltouunin että tavallisen konvektiouunin ominaisuudet. Mikäli tarvitsee yksittäisiä toimintoja molemmista, kannattaa valita tämä uuniyhdistelmä.

Automaattisen kypsennyksen toiminto sisältyy ainoastaan parhaimpiin ja älykkäimpiin uuneihin. Tarvitsee vain valita sopiva ohjelma ja loput uuni hoitaa itse. Esimerkiksi, lammasta well done -asteelle kypsennettäessä, tarvitsee vain syöttää uuniin tarvittavat tiedot. Uuni punnitsee lihan ja kertoo, kuinka paljon aikaa kypsennys halutulle kypsyysasteelle vie. 

Uunin hinta luonnollisesti nousee siihen liitettyjen ominaisuuksien myötä. Erityisen vaivattomaksi ruoanvalmistuksen tekee se, että tietyillä automaattikypsennysohjelmilla voi melkein samanaikaisesti valmistaa sekä uunilihaa että riisiä ja vihanneksia. Riisi ja vihannekset ainoastaan laitetaan uuniin myöhemmin kuin liha. Lopputuloksena kaikki ruoka valmistuu samanaikaisesti.

Miten uunin saa todella puhtaaksi?

Olipa kyse ruoan kypsennyksestä tai ei, loppujen lopuksi uuni on puhdistettava myös sisältä. Seuraavassa löydät useita erilaisia puhdistusjärjestelmiä ja -toimintoja:

Katalyysiuuneissa on erikoisseinät. Uuninsisäiset sivuseinät ja takaseinä (mallista riippuen mahdollisesti ainoastaan sivuseinät) ovat huokoista emalia, joka auttaa imeyttämään, hapettamaan ja tämän jälkeen hajottamaan rasvat.  Katalyysi tapahtuu noin 230 asteessa eli erillistä puhdistushoitoa ei tarvita. Normaalikäytössä nämä irrotettavat seinät on suositeltavaa vaihtaa noin viiden vuoden välein (jolloin niiden katalysoiva vaikutus loppuu). Uunin pohja on tavallista materiaalia, joten se likaantuu normaalisti ja tarvitsee tavallisen puhdistuksen säännöllisesti.

Ecoclean-toiminto sisältyy Bosch -merkkisiin uuneihin. Se muistuttaa paljon katalyyttistä puhdistusta; niiden ero on ainoastaan siinä, että Ecoclean -toimintoisten uunien seiniä ei tarvitse vaihtaa. Uunin pohja on kuitenkin puhdistettava tavallisen tapaan.

Pyrolyysi tarkoittaa uunin puhdistusta erittäin korkeassa kuumuudessa. Tällöin uunissa on erillinen pyrolyysiohjelma, joka kuumentaa uunin noin 500 asteeseen. Tämän tuloksena kaikki uunissa oleva lika tuhkaantuu, ja kierroksen jälkeen käyttäjän on ainoastaan pyyhittävä tuhkat pois uunista. Pyrolyyttisissä uuneissa on hieman laadukkaammat ovilasit, koska niiden on pysyttävä viileinä myös 500 asteessa. Pyrolyysi toimii koko uunin eliniän ajan, joten osia ei tarvitse vaihtaa uusiin.

AquaClean (vesipuhdistus) on uunin puhdistustoiminto, jossa uunipellille kaadetaan noin puolisen litraa vettä ennen AquaClean-toiminnon käynnistystä. Periaatteessa vesi muuttuu kuumennuksen (70 °C) jälkeen höyryksi, joka pehmentää uunissa olevaa likaa sen verran, että sen saa helposti pyyhittyä pois pehmeällä rievulla.

Tutustu laajaan uunivalikoimaamme tästä.