Jääkaapin eri osissa lämpötila saattaa huomattavasti vaihdella. Tämän vuoksi on tärkeää tietää, millä hyllyillä eri elintarvikkeita tulisi säilyttää. 

Tällä kertakäyttökulutuksen aikakaudella, ruoan oikeanlaisen säilyttämisen avulla voidaan elintarvikkeet saada säilymään pidempään.

 

Usein kaupasta kotiin saapuessa,kauppakassin sisältö tyhjennetään jääkaappiin melko sattumanvaraisesti. Todellisuudessa maitotuotteet, liha, vihannekset ja kastikkeet vaativat kukin erilaisia olosuhteita sekä lämpötilan että ilmankosteuden suhteen. Koska jääkaapin eri osissa lämpötila saattaa vaihdella huomattavasti, on tärkeää tietää, millä hyllyillä eri elintarvikkeet tulisi säilyttää.

Ylemmät hyllyt

Jääkaapin ylemmät hyllyt ovat sen muihin hyllyihin verrattuna huomattavasti lämpimämpiä, mutta niiden lämpötila on myös vakain. Tästä syystä ylemmillä hyllyillä kannattaa säilyttää elintarvikkeita, jotka eivät välttämättä tarvitse kuumennusta, kuten juotavat, juustot, savustettu liha ja kala, tortillat, hummus sekä muut valmisruoat ja leivokset. Raaka liha ja kala pilaantuvat helpoiten ylemmillä hyllyillä.

Keskimmäinen hylly 

Mikäli omistat jääkaappimallin, joka ei pysty säilyttämään tasaista, noin 4-asteista lämpötilaa, on elintarvikkeiden asettelu oikeanlaisille hyllyille vaivalloisempaa. Keskimmäinen hylly sopii hyvin jo avattujen elintarvikepakkausten tai säilytysrasioihin pakattujen ruokien säilytykseen. Tämä hylly sopii ihanteellisesti päivittäisille voileipätarpeille.

Alimmainen hylly

Jääkaapin kylmin paikka sijaitsee alimmaisen hyllyn takaseinässä, johon soveltuvat parhaiten nopeasti pilaantuvat elintarvikkeet, kuten raaka liha, kala ja maito.

Estääksesi epätoivottujen bakteerien siirtymisen lihasta muihin elintarvikkeisiin, valitse lihalle jääkaapissa tietty paikka ja säilytä raakaa lihaa aina tällä paikalla. Kaikkein turvallisinta on säilyttää liha alkuperäispakkauksessaan ja puhdistaa sen säilytystila usein.

Kylmälaitteet

Laatikot

Jääkaapissa olevien laatikoiden tarkoitus on elintarvikkeiden kosteuden säilyttäminen, mikä auttaa hedelmiä ja vihanneksia säilymään tuoreina pidempään. Erilaiset hedelmät ja vihannekset suositellaan kuitenkin pitämään eri laatikoissa keskenään, sillä mm. omenat, persikat, luumut ja päärynät erittävät etyleeniä, joka edesauttaa hedelmien kypsymistä. Ollessaan kosketuksissa näihin hedelmiin, myös vihannekset alkavat kypsyä nopeammin ja ne saattavat muuttua keltaisiksi. Tomaatteja ei tulisi säilyttää lainkaan jääkaapissa, jossa ne menettävät kesäisen arominsa. Myös sipuli, valkosipuli, peruna ja kurpitsa nauttivat jääkaapin sijaan viileästä, matalasta kosteustasosta ja pimeämmästä säilytyspaikasta.

Jääkaapin ovi

Jääkaapin ovessa olevat sivulokerot ovat sen lämpimin paikka, sillä joka kerta, kun ovi avataan, huoneen lämpötila pääse vaikuttamaan jääkaapin ovessa säilytettäviin elintarvikkeisiin. Tästä syystä sivulokeroissa ei suositella säilyttämään nopeasti pilaantuvia elintarvikkeita. Maidon sijaan ovessa voi säilyttää ketsuppia, sinappia, kastikkeita, hillopurkkeja, mehupakkauksia ja voita.

Pakastin

Vaikka pakastinta luullaan paikaksi, jossa elintarvikkeet säilyvät raikkaina loputtomasti, säilyvät ne todellisuudessa siellä vain tietyn aikaa. Ajan suhteen herkimpiä ovat luonnollisesti tuore kala ja jauheliha, jotka tulisikin käyttää pakastimesta 1-3 kuukauden kuluessa. Lampaan ja naudan liha säilyvät puolisen vuotta. Koska marjojen ravintoarvot lähtevät laskemaan melko nopeasti pakastuksesta, tulisi kesäiset marjat syödä ennen seuraavan marjastuskauden alkua. Ruoan oikean säilymisen takaa myös se, ettei pakastin ole täytetty kokonaan, vaan elintarvikkeiden välissä on tilaa ilmankiertoon.

Tutustu erilaisiin jääkaappeihin tästä